Kurs o Błogosławionym Tytusie Brandsma

10 sierpnia 2018

Studenci karmelitańscy z 25 krajów będący na etapie formacji początkowej zebrali się w Holandii i Niemczech aby czerpać inspirację i nauczanie z życia Błogosławionego Tytusa Brandsmy. Kurs odbywał się w dniach 22 lipca – 3 sierpnia w Nijmegen, Mainz i Dachau. Tematem przewodnim była postać błogosławionego karmelity o.Tytusa Brandsmy jako karmelity, profesora dziennikarza i męczennika.

Kurs ten został zaplanowany i zorganizowany przez Generalną Komisję ds. Formacji (ojców: Benny’ego Phanga, Noela Rosas e Quinna Conners) we współpracy z miejscowymi organizatorami – Hettie Berflo i Sanny Bruijns z Prowincji Holenderskiej oraz br. Andreasa Scholtena z Prowincji Niemieckiej. Obydwie te Prowincje zapewniły wsparcie poprzez obecność ich Przełożonych Prowincjalnych (ojców Jana Brouns i Petera Schrödera), którzy z ogromną gościnnością przyjęli uczestników. W tłumaczeniu pomagali ojcowie Raúl Maraví i Nico Hofstede.

Studenci zostali poprowadzeni i ubogaceni poprzez serię referatów wygłoszonych przez Anne Marie Bos, Sanny Bruijns i P. Keesa Waijmana z Prowincji Holenderskiej; przez o. Benny’ego Phanga, o. François Manga, br. Andreasa Scholtena oraz przez Przeora Generalnego o. Fernando Millán Romeral. Konferencjom towarzyszyły pielgrzymki do głównych miejsc związanych z życiem błogosławionego Tytusa, jak np. Megen, Boxmeer, Oss, Nijmegen, Mainz oraz do obozów koncentracyjnych w Amersfoort, Holandii oraz Dachau w Niemczech.

Nie trzeba szukać chwały i uwielbienia, ale jednak miłość chce, a pokora pozwala, abyśmy dbali o swoje dobre imię, co wielce służy pomocy bliźniemu i czynieniu dobra.

św. Franciszek Salezy

Duchowość karmelitańska

MODLITWA O POWOŁANIA

REKOLEKCJE POWOŁANIOWE

WARUNKI PRZYJĘCIA DO ZAKONU

ŚWIADECTWA

Ładowanie…
Używamy plików cookies Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności i plików Cookies .
Korzystanie z niniejszej witryny internetowej bez zmiany ustawień jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików Cookies. Zrozumiałem i akceptuję.
100 0.14919805526733