Kościół potrzebuje gwałtowników

23 września 2017

Karmelitańskie Rekolekcje Zakonne 2017 

"Zadajcie gwałt waszym słabościom" - apelował do karmelitów rekolekcyjny kaznodzieja. W czwartek 21 września zakończyły się coroczne rekolekcje dla karmelitów. Tegoroczne ćwiczenia duchowne, które odbyły się w dwóch seriach: w Wadowicach w Domu Rekolekcyjnym Karmelitów Bosych (czerwiec) i w Białogórze w Ośrodku Caritas Diecezji Pelplińskiej (17 - 21 września) prowadził ks. dr Marcin Puziak, Rektor WSD w Bydgoszczy.

Rekolekcjonista, jak sam wspomniał, opierał się na schemacie trzech składanych przez karmelitów ślubów: posłuszeństwa, czystości i ubóstwa. W czasie nauk w oryginalny sposób przedstawiał postaci wymalowane w stallach znajdujących się w bydgoskiej katedrze - meble, które ocalały po karmelitańskim nie istniejącym już klasztorze, odwołując się przy każdym świętym do wspomnianych rad ewangelicznych. Dzięki ks. Marcinowi przez cztery dni karmelici mogli zaprzyjaźnić się z bł. Frankiem, św. Cyrylem Jerozolimskim, św. Andrzejem Corsinim i św. Tomaszem. Jednak tym szczególnym patronem stał się bł. o. Hilary Januszewski, którego 110 - rocznica urodzin przypada w tym roku, a w czasie rekolekcji - 19 września - wspominaliśmy jego przybycie jako więźnia do obozu w Dachau.

Rekolekcje zakończyły się w kościele w Wielkim Garcu - jest to kościół rodzinnej parafii bł. Hilarego. W miejscu, gdzie modlił się o. Hilary, gdzie dojrzewało Jego powołanie, gdzie przyjmował sakramenty, gdzie odprawił Mszę Prymicyjną, karmelici odnowili swoje zakonne śluby. Uroczystościom w Wielkim Garcu przewodniczył Ks. Bp Ryszard Kasyna - Ordynariusz Diecezji Pelplińskiej. 

Duchowość karmelitańska

MODLITWA O POWOŁANIA

REKOLEKCJE POWOŁANIOWE

WARUNKI PRZYJĘCIA DO ZAKONU

ŚWIADECTWA

Ładowanie…

Polecamy

Używamy plików cookies Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności i plików Cookies .
Korzystanie z niniejszej witryny internetowej bez zmiany ustawień jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików Cookies. Zrozumiałem i akceptuję.
97 0.11494398117065